DAVID GRAY WHITE LADDER: THE 20TH ANNIVERSARY TOUR

woensdag 08 april 2020

De legendarische Britse singer-songwriter David Gray heeft vandaag zijn Europese White Ladder: The 20th Anniversary Tour aangekondigd. Deze slechts 12 shows tellende tour ter ere van de twintigste verjaardag van het baanbrekende album, strijkt 8 april 2020 neer in het Amsterdamse AFAS Live. De kaartverkoop voor deze show verloopt via Ticketmaster.

White Ladder, dat wereldwijd ruim 7 miljoen keer over de toonbank ging, wordt integraal uitgevoerd door Gray, met alle originele bandleden die ook op de plaat te horen zijn. “Hierbij maken zij gebruik van de exacte apparatuur waarmee het album destijds is opgenomen”, zo zegt Gray. “Wat met de liedjes van White Ladder gebeurt, overstijgt muziek. Het is een connectie van harten en zielen, tussen mij, iedereen die betrokken was en het publiek.”
 

Voorafgaand aan de tour wordt de uitgebreide 20th anniversary edition van White Ladder uitgebracht op 2CD, 4LP en als digitale release. Naast de geremasterde editie van het iconische album, bevat deze jubileumeditie een keur aan zeldzame tracks uit het White Ladder-tijdperk, zoals b-kantjes en demo’s. Het geremasterde album zal ook worden uitgebracht als enkele CD en op wit vinyl als 2LP. Het is voor het eerst dat White Ladder op vinyl wordt uitgebracht. De fysieke versies gaan vergezeld van een uitgebreid boekwerkje waarin Gray schrijft over zijn persoonlijke White Ladder-ervaring - van de mensen met wie hij werkte tot de verhalen achter de liedjes en anekdotes over memorabele shows. De jubileumreleases zijn voor te bestellen via www.DavidGray.com.
 
Het spookachtig mooie nummer ’Over My Head’ is vandaag uitgebracht via https://DavidGray.lnk.to/overmyhead. Dit nummer was oorspronkelijk een b-kantje van de hitsingle Babylon en een bonustrack op de Japanse editie van White Ladder en dus al jaren lastig te vinden.
 
Over het jubileum van het album, dat tegen de stroom in een wereldsucces werd en artiesten als Ed Sheeran en Adele heeft beïnvloed, zegt David Gray: ”Het is ongelooflijk dat White Ladder alweer 20 jaar oud is. Het is een unieke plaat, vol met grootse, openhartige liedjes en ondergedompeld in een rauwe emotionele energie. Het is een album met een heel eigen en opmerkelijke geschiedenis. Een plaat die voor velen vanuit het niets kwam en vervolgens de harten van miljoenen over de hele wereld stal. Ondertussen heeft dat album mij als persoon ook voorgoed getransformeerd. Twintig jaar later voelt het alsof White Ladder voor iedereen nog net zo springlevend is als toen. Dat is zo’n speciaal gevoel. Het wordt niet beter dan dat.”

image image